31 Mart 2007 Cumartesi

ZENCEFİLLİ KEK

BİR DİLİM ALIRMIYDINIZ.....

MALZEMELER
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı nişasta (buğday,mısır farketmez)
1 çay bardağı iri çekilmiş kavrulmuş fındık içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
(ben 1 su bardağı kadar tam buğday unu ekledim)

HAZIRLANIŞI
Yumurta ve şeker güzelce çırpılır.Yağ,süt eklenir ve çırpılır.Nişasta,zencefil,mahlep,tarçın eklenir.Kavrulmuş fındık içi hariç diğer malzemeler de eklenerek kek hamuru hazırlanır.Kek kalıbı yağlanır.Hamurun yarısı kalıba dökülür.Üzerine fındıklar serpilir ve hamurun kalan yarısı dökülür.(fındıkları tamamen örtecek şekilde) En üstüne biraz tarçın serpilir.170 derecedeki fırında pişirilir...


AFİYET OLSUN
özlem

TAS KEBABI

ANNECİĞİM' in TARİFİ
MALZEMELER
1 kg dana kuşbaşı et
2 orta boy kuru soğan
2 adet küçük havuç
2 adet sivri biber (ben kullanmadım)
3 kaşık zeytinyağ
1 adet domates (rendelenmiş yada kuşbaşı doğranmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz,karabiber,kekik,kimyon,nane
(damak tadınıza göre diğer baharatlar)
3 su bardağı sıcak su

HAZIRLANIŞI
Düdüklü tencerede kuşbaşı etleri annemin değimiyle kara suyu çıkana kadar biraz döndürelim.Daha sonra kara suyunu dökelim.Etlerin üzerine yemeklik doğradığımız soğanları koyalım yağımızı domatesi ve salçaları ilave ederek kavuralım.Üzerine tuzunu baharatlarını ve suyunu ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 45 dk. pişirelim..

Yanınada küp küp doğranmış patates kızartmasıyla servis yapalım..

AFİYET OLSUN
özlem

NOHUTLU PİLAV


MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağ
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı sıcak su yada tavuk suyu tuz (arzuya göre servis esnasında karabiber)

HAZIRLANIŞI
Pirinçler pilavı hazırlamadan yaklaşık yarım saat kadar önce sıcak ve tuzlu suda bekletilir.Daha sonra güzelce beyaz suyu gidene kadar yıkanır.Pilav tenceresinde tereyağ eritilir.Üzerine
yıkanmış süzülmüş pirinçler eklenir.1-2 dk. kadar kavrulur.
Nohutlar ve biraz tuz eklenir.Üzerine 2 bardak sıcak su yada tavuk suyu ilave edilir.Suyu çekene dek pişirilir..
Altı kapatıldıktan sonra tencerenin üzerine havlu kağıt serilir ve demlenmeye bırakılır..


AFİYET OLSUN
ÖZLEM

30 Mart 2007 Cuma

KANDİL SİMİDİ - KANDİL ÇÖREKLERİ


MALZEMELER
125 gr. margarin
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurtanın sarısı içine, akı üstüne
Aldığı kadar un
Susam

HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir.Yuvarlak halkalar yapılıp önce yumurta akına sonra susama bastırılıp 150 derecedeki fırına verilir.

Afiyet olsun
özlem

HAYIRLI KANDİLLER


29 Mart 2007 Perşembe

SOFRA KREMİ


MALZEMELER
1 kg süt
1,5 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 küçük paket kakao
üzerine süslemek için hinditan cevizi

HAZIRLANIŞI

Vanilya hariç tüm malzemeler karıştırılarak koyu bir kıvam haline getirilir.Piştikden sonra içine vanilya eklenir.Servis yapılacak kaseler ıslatılır.Sofra kreminden konur.Soğuduktan sonra (en az 3 saat buzdolabında soğutun) ters çevirilir ve üzerine hindistan cevizi serpilerek süslenir..


AFİYET OLSUN
özlem


28 Mart 2007 Çarşamba

KIYMA SOSLU MAKARNA

Sizde benim gibi makarna sevenlerdenmisiniz?Üzerinede bol kıymalı bir sos harikaa..Aslında ben uzun zaman kıyma yemedim।Şimdi ise bayılarak tüketiyorum...Bu sosa beni eşim alıştırdı...Şimdi vazgeçemiyorum


MALZEMELER
1 paket burgu makarna
Haşlamak için su , tuz ve sıvı yağ
Püf noktası (makarnayı suya attıkdan sonra yapışmaması
için 30'a kadar sayın ve sürekli karıştırın..)

SOSU İÇİN
250gr kıyma
1 adet domates (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
bir tutam tuz,karabiber,kekik,nane,kimyon
(arzu ettiğiniz tüm baharatlar)
3 dal taze maydanoz

HAZIRLANIŞI
*Makarnalar içinde 1 yemek kaşığı yağ olan suda haşlanır.

*Diğer tarafta birazcık yağda kıyma kavrulur.Üzerine rendelenmiş domates ve salçalar ilave edilir.Kıyma pişmeye yakın tüm baharatlar ve maydanoz eklenir servis yapılır...


AFİYET OLSUN
özlem

TERBİYELİ SULU KÖFTE

MALZEMELER
250gr kıyma
yarım çay bardağı pirinç
1 küçük kuru soğan
tuz , karabiber,
2 yemek kaşığı domates salçası
4 su bardağı su

TERBİYESİ İÇİN
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
nane

HAZIRLANIŞI
Soğanı rendeleyin.Kıymayı yıkanmış pirinci tuz ve karabiberi ekleyip yoğurun.Daha sonra küçük küçük toplar yuvarlayıp un serpilmiş bir tepsiye atıp una bulayın.

Bu işlem bittikden sonra tencerede biraz yağ ve salçayı kavuralım.Üzerine 4 subardağı su ekleyip kaynamaya bırakalım.Kaynamış olan suyun içine hazırladığımız topları yavaş yavaş atalım.Biraz karıştıralımki birbirlerine yapışmasınlar.Pişmeye yakın terbiyesini hazırlayalım.Unu ve yoğurdu güzelce çırpalım ve süzgeçten geçirelim topaklanmaması için.Yemeğimize yavaş yavaş terbiyeyi ekleyelim ama bir yandan da karıştıralım.Biraz kaynadıktan sonra başka biryerde biraz yağ ve nane kavurup sulu köftenin üzerine cozlatalım (ben böyle diyorum) Sulu köftemiz servise hazırdır..


AFİYET OLSUN
özlem

SOBELENDİM ve SOBELEDİM

Sevgili arkadaşım zeytin tanesi beni solediiii... Ona çok teşekkür ediyorum benim için güzel sözler yazmış..Canım sağol.. Bende şimdi bir kaç ardaşımı sobelemek istiyorum..http://zeytintanesi.blogcu.com/

Öncelikle benim için farklı bir yeri olan nihandan başlamak istiyorum.
Nihanın sayfasını ziyaret etmemiş olanlar çok şey kaçırdınız..O güzel
marifetli arkadaşımın yemeklerini takip etmek için daha ne bekliyorsunuz
hemen tıklayın.. http://nihaninmutfagi.blogcu.com ayrıca nihancığım
sayfamı ilk açtığımda bana ilk yorum yazan arkadaşlarımdan birtanesidir...

Diğer ilk yorumumu aldığım arkadaşımsa http://mutfaktayim.blogcu.com
oda benim için farklı.Sitesinde yayınlamış olduğu tarifler süper hem yapımı
güzel hem anlatımları.Onada başarılar diliyorum ve tariflerinin devamını
sabırsızlıkla bekliyoruz...

Yaşı küçük ama :) yaptıkları büyük.. Sevgili arkadaşım o güzel yüreğinle
yorumlarınla beni hiç yalnız bırakmadın..www.siberella.blogcu.com
Herzaman tabip ettiklerimdensinnnn...

İşteeeee sevgili ablacağımmm güzel maharetli..Yaptığı yemekler anlatımları süper.Beğenerek takip ettiklerimden..http://sofram.blogcu.com

TAHİNLİ SARMA

MALZEMELER
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 kahve fincanı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İÇ MALZEMESİ
Tahin
Toz şeker
yarım su bardağı ceviz(iri çekilmiş)

HAZIRLANIŞI
Hamuru için yazılı olan malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.Daha sonra merdane ile yuvarlak bir hamur açılır ve üzerine tahin,tozşeker ve ceviz karışımı yayılır.Yuvarlak hamurun üst ve alt kısımları tam ortada buluşacak şekilde rulo olarak sarılır.Orta kısmından bıçakla kesilir.Rulolar ayrılır.Elde edilen rulolar 3 parmak eninde verev olarak kesilir.Üzerlerine yumurta akı sürülüp susam serpilir.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişirilir.


AFİYET OLSUN
özlem

27 Mart 2007 Salı

İSLİM KEBABI


MALZEMELER
köftesi için
500gr kadar az yağlı dana kıyma
1 orta boy soğan
1 yumurta
2-3 dal maydanoz
biraz ekmek içi
tuz,karabiber,kekik (köftede sevdiğiniz tüm baharatlar)

6 adet patlıcan (uzunlarından seçerseniz iyi olur)
3 adet sivri biber , 2 adet domates
kaşar peyniri (arzu edilirse)
Sosu için - 2 çorba kaşığı salça ve su

HAZIRLANIŞI
Yukarıda yazılı olan malzemelerden köfte hazırlanır.Köfteler yağsız teflon tavada kızartılır.Diğer tarafta patlıcanlar alacalı olarak soyulur ve uzunlamasına ince bir şekilde doğranır.15dk. tuzlu suda bekletilir.Patlıcanlar sudan alındıktan sonra havlu kağıt yardımıyla kurulanır ve kızgın yağda kızartılır.Kızarmış olan patlıcanlar üstüste (+) şeklinde gelecek biçimde konur.Patlıcanların tam ortasına kızartmış olduğumuz köftelerden koyup tüm uçları üst üste gelecek şekilde kapatılır. Patlıcanın üzerine halka halka doğradığımız domates konur.Arzu edilirse ince bir dilim kaşar peyniri ve küçük kesilmiş biber konur.Bir kürdan yardımıyla en üsten alta gelecek şekilde sabitleştirilir.Borcam tepsiye dizilir ve salçalı su yapılıp kenarlarından dökerek 20dk. kadar 170 derecedeki fırına verilir.


AFİYET OLSUN
ÖZLEM

25 Mart 2007 Pazar

YÖRESEL YEMEKLER (MARDİN) - KAHİYE

KAHİYE TATLISI (mardin)



HAMUR İÇİN
Un,su ve biraz tuz. Kızartmak için sıvı yağ.

İÇ MALZEMESİ
Toz şeker ve ceviz içi



HAZIRLANIŞI
Önce un,su ve birazcık(1 çay kaşığı kadar) tuzla beraber bir hamur elde edelim.Bu hamurdan küçük parçalar alıp yuvarlayalım.







Bu hamurları yaklaşık servis tabağı büyüklüğünde açalım







Açtığımız hamurun ortasına hazırladığımız harçatan bir miktar koyalım.



Daha sonra üst,alt,sağ ve sol kısımlarından katlıyalım.




Elde ettiğimiz hamuru kızgın yada altı ve üstü kızarana kadar kızartalım.

NOT: Bu tatlının harcını dilerseniz tuzsuz peynir ve şekerle karıştırıp yapabilirsiniz.Bir şerbet hazırlayıp hamur kızarınca şerbete batırıp servis yapın.... süper oluyorrrrr....

AFİYET OLSUN
ÖZLEM

24 Mart 2007 Cumartesi

GÜZEL BİR TARİF

SEVGİ TATLISI

MALZEMELER

Bir Adet Lekesiz Gönül
1 Adet Açık Yürek
500 Gram Güler Yüz
250 Gram Tatlı Dil
100 Gram Hürmet
1 Çorba Kaşığı Sevgi
1 Çay Kaşığı Hoşgörü
1 Su Bardağı İyi Niyet
1 Ölçek Dürüstlük
Göz Kararı Saygı



HAZIRLANIŞI
Gönül'ü duygu tasına atıp, güler yüzle karıştır.yumuşatılmış tatlı dili üzerine ilave ederken, sevgi ve saygıyı ince ince üzerine ekle… Hürmet, iyi niyet ve hoşgörüden meydana gelen şurubu buna kat. Samimiyet ölçüsünde parçalara bölerek, dürüstçe hayata diz ve yüreğinde pişmesini bekle… Kalbinde pişirdiğin bu SEVGİ TATLISINI, karnın acıkınca değil, RUHUN ACIKINCA YE…

MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER

1,5 su bardağı kırmızı mercimek
2 çorba kaşığı un
2-3 çorba kaşığı tereyağ
5 su bardağı su veya et suyu
nane,kırımızı pul biber ve tuz

HAZIRLANIŞI

Tencerede tereyağ eritilir.Un ilave edilir biraz kavrulur.Mercimek ve et suyu eklenir kaynamaya bırakılır.Mercimekler tam piştikten sonra çorba blander'dan yada süzgeçten geçirilip diğer bir tarafta az yağda kırmızı biber ve nane biraz kavrulup çorbanın üzerine eklenir servis yapılır..


AFİYET OLSUN
özlem

23 Mart 2007 Cuma

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE VE CACIK

MALZEMELER
1 kg taze fasulye
1 büyük boy soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
2 adet kesme şeker
su,tuz

HAZIRLANIŞI
Zeytin yağda yemeklik doğradığımız soğanları kavuralım.Daha sonra rendelediğimiz domatesleri ve salçayı ilave edip biraz daha kavuralım.Ayıklayıp güzelce yıkadığımız taze fasulyeleri ekleyelim ve sararıncaya kadar kavuralım.Sarardıkdan sonra suyunu şekerini ve tuzunu ekleyip düdüklü tencerede yaklaşık 1 saat kadar pişirelim.

Yanında güzel bir cacık iyi gider değilmi..??


AFİYET OLSUN
özlem

SODALI BÖREK

Dün akşam misafirlerim vardı.. Bu böreği yaptım herkez çok beğendi..Yapımıda zor değil ve çok lezzetli bir börek denemenizi tavsiye ederim..

MALZEMELER
6 adet yufka
Dilediğiniz kadar böreklik peynir yada lor peyniri
arzuya göre maydanoz (ben kullanmadım)
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta (birisinin sarısını üzerine sürelim)
1 küçük şişe soda
çörek otu

HAZIRLANIŞI
Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın.

Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın.

İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit
kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla
ıslayın.İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslatın.Peynirin yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın.

Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin.
Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın.Beşinci yufkayıda buruşuk
bir şekilde tepsiye yerleştirin.ve üzerini karışımla ıslayın.En son yufkayı ,
tepsinin ebatlarına göre kenarlarını kesin.Kestiğiniz kenarları tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın.Kesilmiş olan yufkayı en üste düzgünce yerleştirin.

Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda kesin.


(Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün.)
Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün.
Buzdolabında en az 3-4 saat bekletin.Dolaptan çıkarınca üzerine
ayırdığınız yumurta sarısını sürüp,çörek otu serpip 180 derece fırında
üzeri kızarana kadar pişirin.





22 Mart 2007 Perşembe

ZEBRA KEK


MALZEMELER
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 subardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket yanilya
1paket kabartma tozu
2-3 tatlı kaşığı kakao ve alabildiği kadar un(ben bir miktar nişasta ekledim)

HAZIRLANIŞI
Önce yumurta ve şekeri çırptım daha sonra tüm malzemeleri ekleyerek kek hamuru kıvamına getirdim.Hamuru ikiye ayırdım birine kakao ekledim.Sade hamurdan bir kepçe yuvarlak borcama döktüm 1 kepçe ise kakaolu kek hamurundan döktüm bu işlemi malzeme bitene kadar uyguladım.üzerine bol susam serpip önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırına verdim...


AFİYET OLSUN
özlem



21 Mart 2007 Çarşamba

TIRTIL KURABİYE

hain tırtıl pis tırtıl neden yedin paraları kıtır kıtır :)



MALZEMELER

Yarım paket (125gr) margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı toz şeker
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un
arzuya göre kakao ve kırmızı gıda boyası

HAZIRLANIŞI

Un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeleri karıştırın.Karışıma un bir paket kabartma tozu ve vanilya ekleyin.Yumuşak bir hamur elde edin.Hamurdan küçük parçalar alıp tırtıl uçlu kalıba koyun.



tepsiye parmak uzunluğunda hamurlar sıkın. aynı işlemi kalan hamurlar için de tekrarlayın. önceden ısınmış fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin...

20 Mart 2007 Salı

YOĞURT VE MAYONEZ SOSLU HAVUÇ SALATASI



MALZEMELER
3 büyük havuç kullandım
1 küçük kase yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak(dövülmüş) , tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağ

HAZIRLANIŞI

Havuçları rendeleyip tencerede yağ ile birlikte havuçlar ölene kadar kavurdum.
Soğumaya bıraktım..Diğer tarafta yoğurt,mayonez,sarımsak ve tuzu ekleyip
iyice çırptım..Soğumuş olan havuçları bu karışıma ekleyip karıştırdım süsleyip
püsleyip sizlere sunuyorum...


AFİYET OLSUN
özlem

ÇERKEZ TAVUĞU (Sevgili ZUHAL ablacığımın tarifi)



Zuhal abla bu tarifine bayılıyorum.
Paylaşımların için çok teşekkürler...
Yeni tarifler bekliyorum canım..
MALZEMELER
4 adet tavuk göğsü
1 su bardağı kadar suyu süzülmüş yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı zeytin yağ
1 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)
3-4 diş sarımsak (ağıza gelmeyecek şekilde dövülmüş)
Tuz,Süslemek için kırmızı pul biber ve maydanoz

HAZIRLANIŞI
Öncelikle tavuk göğüsleri suda haşlanır ve minik minik parçalara ayrılır (didilir).

Daha sonra başka bir kapta yoğurt,mayonez,zeytin yağ ve sarımsak özleşene kadar karıştırılır..Bu karışıma ceviz ve tuz eklenir.Yoğurtlu karışım tavukların üzerine dökülür ve karıştırılır.Servis tabağına alınıp süsleyerek servis yapılır...


Afiye olsun
özlem&zuhal

19 Mart 2007 Pazartesi

HİNDİSTAN CEVİZLİ VE KAKAOLU TOPLAR

ASLINDA MALZEMELER 'in BİR KISMI ELMALI PASTA'nın İÇ MALZEMELERİ BEN BİRAZ BİSKÜVİ , KAKAO VE HİNDİSTAN CEVİZİ EKLEDİM VE ORTAYA BU TOPLAR ÇIKTI...
Elmalı pastanın tarifindeki elmalı harç'ın içine bisküvi ,1 tatlı kaşığı kakao,1 tatlı kaşığı hindistan cevizi kattım ve tümünü karıştııp bir harç elde ettim. Minik toplar halinde yuvarlayıp hindistan cevizine buladım..

AFİYET OLSUN...
özlem

ELMALI PRATİK PASTA

Hem çok pratik hemde çok lezzetli bir tatlı...

MALZEMELER
2 paket petibör bisküvi
Yarım su bardağı ılık süt3 adet ortaboy elmaYarım su bardağı iri çekilmiş ceviz(arzuya göre)3-4 yemek kaşığı tozşeker
1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın1 paket kremşanti + 1 su bardağı soğuk süt
YAPILIŞI
Elmaları soyup, rendeleyin. Tozşekeri ilave edip orta ateşte
suyunu çekene kadar pişirin üzümleri ve tarçını ekleyip soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra cevizi ekleyin.1 poşet kremşantiyi 1 bardak soğuk süt ile çırparak hazırlayın.
Bisküvilerin bir paketini, ılık süte batırarak borcama dizin.
Üzerine krem şantiden ince bir tabaka sürün. Elmalı karışımı eşit olarak yayın.İkinci bisküvi paketini de aynı şekilde süte bandırarak elmalı karışımın üzerine dizin. Kalan kremayı en üste yayın.
Tarçın ve cevizle süsleyip, buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten
sonra servis edebilirsiniz...

AFİYET OLSUN....

18 Mart 2007 Pazar

ETLİ KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI

FATMA ANNE'min TARİFİ.....

MALZEMELER

15-20 adet kuru patlıcan ve biber


250gr kadar dana duşbaşı et
(küçük küçük doğranmış. minik bir fındık iriliğinde)


1,5 su bardağı pirinç
1,5 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı aci biber salçası
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı sumak
3-4 dal maydanoz
3-4 çorba kaşığı z.yağ
2-3 adet limon tuzu
biraz yeni bahar ve tuz (arzuya göre diğer baharatlardan..)

HAZIRLANIŞI
Etleri yukarıdaki resimdeki irilikde doğruyoruz. Soğanı rendeliyoruz ve diğer tüm malzemeleri et dahil olmak üzere ekleyip bir karışım elde ediyoruz.Bu arada büyükçe bir tencerede su kaynatıp kuru patlıcanları bu suya atıyoruz yaklaşık olarak 10 dk. kaynatıp süzüyoruz.(yumuşayacaklar fazla kaynatırsanız parçalanabilir.)Soğuduktan sonra dolmaları doldurup tencerin üzerine bir tabak koyup salçalı suyunuda ilave edip önce harlı daha sonra kısık ateşde pişiriyoruz..

AFİYET OLSUN...

özlem

17 Mart 2007 Cumartesi

PİYAZ


Köftelerin yanına çok yakışıyor bende çok severim..

MALZEMELER

2 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 orta boy kuru soğan
1 adet domates
2-3 dal maydanoz
zeytin yağ , tuz ,limon

HAZIRLANIŞI
Soğanları ay şeklinde ince ince doğrayıp tuzla
ovalım daha sonra diğer tüm malzemeleri katalım karıştıralım..
Piyazımız hazır..

Afiyet olsun

özlem

KADIN BUDU KÖFTE VE PİYAZ


MALZEMLER
500gr. dana kıyma
1 su bardağın'dan biraz eksik haşlanmış pirinç
2 yumurta (biri içine)
1 orta boy soğan
3-4 dal kıyılmış maydanoz
tuz,karabiber,kırmızı pul biber ve kimyon
4-5 çorba kaşığı un
Kızartmak için sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
Öncelikle kıymanın yarısı soğanla birlikte 1 yemek kaşığı
yağ ile kavrulur.Soğumaya bırakılır.Kıymanın diğer yarısı
bu harca çiğ olarak eklenir.
Haşlanmış pirinçler,1yumurta ,baharatlar,tuz
ve maydonoz eklenir.Şekil verilip önce una daha sonra
yumurtaya batırılarak kızgın yağda kızartılır.

Afiyet olsun
özlem

ÇITIR BİSKÜVİLER


BENİMKİLER BİRAZ FAZLA KIZARDILAR..

MALZEMELER
3 yumurta
1 çay fincanı sıvı yağ
1 çay fincanı şeker
yarın çay fincanı pekmez
yarım çay fincanı süt
kuru üzüm , kayısı ve evde olan diğer kuru meyveler
(küçük küçük doğranmış)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar tam buğday unu yada beyaz un

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeleri karıştırıp kurabiye hamuru hazırlanır.
Hamur yarım saat dinlendirilir..
Merdane yardımıyla açılıp kurabiye kalıplarıyla kesilip 150 derecedeki fırında 20-25dk. pişirilir..

AFİYET OLSUN

13 Mart 2007 Salı

PATATESLİ RULO BÖREK

Bu börek benim çok sık yaptığım ve tarifini çok sık
verdiğim bir börek.Özellikle pazar kahvaltılarında vazgeçilmezimiz..
Bu böreği yapıp dilimlere ayırmadan rulo halinde dondurucuda
saklıyorum acil misafir geldiğinde dilimleyip pişiriyorum ilaç gibi oluyor..

MALZEMELER
4 adet yufka 4 adet iri Patates1 su bardağı süt 1 adet Yumurta3 yemek kaşığı tereyağı (eritilecek)1 çaybardagi ufalanmış beyaz Peynir
Arzuya göre üzerine rende kaşar peyniri ve kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI
Patatesi haşlayıp rendeleyin. Eritilmiş tereyağı, yumurta, beyaz Peynir ve sütü patatesle iyice karıştırın.Boza kıvamında bir harç olacak .Yufkayı tezgaha yayın üzerine patatesli harçtan sürün. Dört kat üst üste aynı işlemi yapıp tamamlayın. Rulo şeklinde sıkıca kıvırın. Dolapta bir saat kadar dinlendirin. Dolaptan çıkarıp 2 parmak kalınlığında kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine kaşar peyniri rendesi ve kırmızı pul biber serpin. 180 °C ısıtılmış fırında pişirin.

AFİYET OLSUN...

12 Mart 2007 Pazartesi

DÜĞÜN ÇORBASI

MALZEMELER
5 su bardağı et suyu
2 çoba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı un (dolu dolu)
1tatlı kaşığı tereyağ , kırmızı pul biber ve tuz

HAZIRLANIŞI
Et suyu kaynadıkdan sonra başka bir kapda un , yoğurt çırpılır içine kaynamakta olan et
suyundan birkaç kaşık alınıp un ve yoğurt karışımının içine dökülür ve karıştırılır.Bu karışım ince tel süzgeçten geçirilip (topaklanmaması için) kaynamakta olan et suyunun içine yavaş yavaş dökülür.Hızlı hızlı karıştırılır.Biraz kaynadıktan sonra başka bir yerde tereyağ ve pul biber kızdırılıp çorbanın üzeri süslenir.
Afiyet olsun...

ACUKA


MALZEMELER
3 çorba kaşığı acı biber salçası
1,5 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı zeytin yağ
3-4 diş sarımsak (dövülmüş)
1 su bardağı çekilmiş ceviz
biraz tuz ve acuka baharatı (baharatçılarda bulabilirsiniz)

HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeleri özleşinceye kadar karıştırıyoruz..

KIYMA SOSLU BULGUR KÖFTESİ

MALZEMELER
500gr ince köftelik bulgur
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
gerektiği kadar su

SOS İÇİN
250 gr kıyma
1 çorba kaşığı salça
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz,karabiber ve kırmızı biber
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak

HAZIRLANMASI
Bulgumuzun içine yumurtayı , unumuzu koyup,azar azar soğuk suyumuzu ekleyerek yoğuruyoruz (hamur gibi) suyumuzu bulgurumuz elimizde toparlanana kadar ,yani şekil alabilecek kıvama gelene kadar iyice yoğuruyoruz.Misket gibi şekil verip ortasına parmak yardımıyla bastıyoruz ve kaynamış suda 10 - 15 dk haşlıyoruz.Yağımızı koyduğumuz tavaya ,kıymamızı koyup biraz kavuruyoruz, salçamızıda koyup kavurma işlemimizi devam ettiriyoruz, en son baharatlarımızı ve tuzumuzuda attıktan sonra sosumuz hazırlanmış oluyor.Bir kasemizde de sarımsaklarımızı ezip, yoğurdumuzu ekliyoruz ve sarımsaklı yoğurt elde ediyoruz. pişirdiğimiz bulgur tanelerimizi servis tabağına alıp,sarımsaklı yoğudumuzu ve kıymalı sosumuzu döküp sıcak servis yapıyoruz...