24 Mayıs 2007 Perşembe

KIZARTMA İÇLİ KÖFTE (IROK) ve HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE (İKBEBET)

Tatilimizi eşimin memleketi olan urfada geçirdik size mardin mutfağindan fatma annemin ellerinden missss gibi içli köfte tarifi ve urfadan görüntüler.

MALZEMELER
1 kg ince bulgur
1kg bir kere çekilmiş yağsız kıyma
1/2 kg soğan
400 gram çiğköftelik et
2 yumurta
dövülmüş kişniş,karabiber
biber salçası,biraz isot,
bir yemek kaşığı un, sıvı yağ, maydanoz

HAZIRLANIŞI
Bulguru soğuk su ile az ıslatarak bekletin, bu arada soğanları çok küçük doğrayın ve yağda pembeleşinceye kadar kızartın, sonra kıymayı da katarak beraber pişirin. Pişince az biber salçası, kara biber, isot ve tuz katarak 2-3 dakika daha pişirmeye devam edin, daha sonra çok ufak doğradığınız maydanozları da katarak ateşten indirin ve soğumasını bekleyin. Bu arada ıslattığınız bulgura tuz, 2 yumurta, dövülmüş kişnişi ve 1 yemek kaşığı un karıştırarak yoğurun, robotta çektiğiniz eti de karıştırarak iyice yoğurduktan sonra cevizden az büyük kopararak oyun ve açın. Bu açtığınız hamurun içine soğumuş kıymalardan 1 tatlı kaşığı koyarak elinizin içinde aşağıdaki resimlerdeki gibi açın. Daha sonra kızgın yağın içinde kızartarak servis yapın.

HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE (İKBEBET)
MALZEMELER ve HAZIRLANMASI
Haşlama içli köftenin iç malzemeleri aynıdır.Ancak dışının hazırlanışı ayrıdır.Dış için yarı yarıya ince bulgur ve dövme kullanılır. Hatta dövme çok zor bulunduğu ve siz irmikle yapabilirsiniz.
Dövme ile yapılacaksa 1kg dövme ye 1 kg bulgur, irmik ile yapılacaksa 1 kg bulgura 1/2 kg irmik kullanınız. Bulgur, dövme ve irmik bir kapta az soğuk su ıslatılarak (5-10 dakika) beklenir. Daha sonra 1 yemek kaşığı un, tuz ve dövülmüş kişniş eklenerek pekişinceye kadar yoğrulur. Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak parmak yardımı ile oyulur ve oyulan bu hamurların içine hazırlanan soğumuş içten doldurularak açık olan kısım elimiz yardımı ile büzgü gibi kapatılır. Hazırlanan bu köfteler kaynamış ve tuz katılmış suda 10-15 dakika kaynatıldıktan sonra servis yapılır.Sıcak olarak yenmesi gerekiyor süper bişey buuuuu... :)

Afiyet olsun...

Ve işte Balıklı göl...

BALIKLI GÖL EFSANESİ

Kral Nemrut, yıldızlarda, bir adamın ona ve putperestliğine savaş açacağını haber veren bir işaret görür. Bu adam Hz. İbrahim’dir. Ancak sadece Nemrut’un putperestliğine başkaldırmamış, aynı zamanda kızı Zeliha’ya da gönlünü kaptırmıştır. Kral Nemrut bu durum karşısında Hz. İbrahim’in yakılması emrini verir.Bugün Balıklı Göl’ün bulunduğu yere, kentin her yerinden görülebilecek büyüklükte bir ateş yakılır. Ateşin karşısına denk düşen tepeye yaptırılan iki büyük sütun arasındaki mancınıkla İbrahim ateşe fırlatılır. Ancak ateş göle, odunlar ise balıklara dönüşür. O gün bugündür buradaki göl kutsal sayılır. Tıpkı göl gibi içindeki balıklar da kutsaldır; her kim bu balıklardan yerse onun kör olacağına inanılır.O günden sonra gölün adı Halil-ür Rahman olur. “Allahın Dostu” anlamına gelen bu isim Hz. İbrahim’in kutsallığını yansıtır. Bugün göl hem Halil-ür Rahman, hem de Balıklı Göl olarak anılıyor.İbrahim için ağlayan Nemrut’un kızı Zeliha’nın gözyaşlarından ise Balıklı Göl’ün hemen yanında küçük bir göl daha oluşur, bu gölün adı ise “Zeliha’nın gözü” anlamına gelen “Ayn-Zeliha”dır.Bugün her iki gölün karşısındaki tepenin üzerinde mancınık olarak kullanıldığına inanılan iki sütun hâlâ ayakta. İnanışa göre bu sütunların birinin altında “bitmeyen su”, diğerinin altında ise “bitmeyen altın” bulunuyor; biri yıkılırsa Urfa altına, diğeri yıkılırsa Urfa için altın kadar değerli olan suya gömülecek kent. Balıklı Göl’ün hemen yanı başında yer alan ve Eyyubiler Devleti’nin kurucusu Salahaddin Eyyubi’nin yeğeni Melik Eşref tarafından 1211 yılında yaptırılan Halil-ür Rahman Cami ise, gölün doğal güzelliğine mimari estetik katıyor..

BALIKLI GÖL ÇEVRESİNDEN GÜZEL BİR AĞAÇ ....
RESİMLER DEVAM EDECEK...





3 yorum:

Oktay dedi ki...

Mardin usülü içli köfte oldukça güzel görünüyor. Bir mardinli olarak tarifini fotoğraflarıyla beraber bir blog sayfasında görmek beni mutlu etti. Umarım daha fazla yerel yemek tarifi verirsiniz bundan sonra. Bu arada resimler beni epey acıktırdı :)

Teşekkürler

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş

Adsız dedi ki...

bende bu yaz urfaya gittim o kadar etkileyici dinen kuvetli eserler taşıyan bir şehirki beni çok etkiledi türkiye toprakları çinde yaşayan hatta tüm müslümanların gidip görmesi gereken en gzl şehirlerden biri.